Hasiči zasahovali kvôli kalamite vo viac ako 100 prípadoch

16.03.2013 Prešov

Prešov/Košice 15. marca (TASR) – Počas celého dňa zamestnávala hasičov na východe Slovenska kalamitná situácia. V oboch krajoch museli absolvovať približne stovku výjazdov. „Od polnoci sme zasahovali už pri zhruba 55 prípadoch, išlo buď o popadané stromy, zapadnuté autá, zaviate cesty, alebo uvoľnené, či popadané strechy,“ objasnil pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Daniel Takáč.
Hasiči v Košickom kraji zasahujú ešte vo Vojčiciach na Staničnej ulici, v obciach Slančík, Barca, Ortáše a Čerhov. „V týchto prípadoch ide zväčša o zapadnuté vozidlá, naši príslušníci sa stále presúvajú od miesta k ďalšiemu miestu, od jedného výjazdu k ďalšiemu, pracovať sa bude určite celú noc,“ dodal Takáč. Najviac výjazdov bolo podľa neho počas dňa v okresoch Trebišov a Michalovce, nezaostávali však ani okresy Košice, Spišská Nová Ves, Košice – okolie, Rožňava. „Výjazdy boli po celom kraji, nemáme to však ešte všetko štatisticky spočítané,“ dodal operačný dôstojník.
Od 7. hodiny ráno už zasahovali 50-krát aj hasiči v Prešovskom kraji. Operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove Róbert Frimer dodal, že najviac výjazdov bolo v okresoch Prešov a Kežmarok, kde hasiči zasahovali po desaťkrát, nasleduje Bardejov, kde bolo dohromady osem výjazdov a Poprad, kde zasahovali celkom šesťkrát. „Teraz momentálne naši zasahujú pri Raslaviciach, tam zapadlo auto v priekope, a tiež pri Vranove nad Topľou, kde uviazol autobus s približne šiestimi cestujúcimi, nikto sa však nezranil,“ dodal Frimer. Podľa neho sa situácia v kraji upokojila, hasiči však budú situáciu naďalej monitorovať a odstraňovať následky silného vetra. „Na ceste Slobody vo Vysokých Tatrách predpokladám, že budú zasahovať, až keď sa tá situácia s počasím úplne upokojí,“ dodal.
Na celom východnom Slovensku vietor skomplikoval život obyvateľov. Viaceré úseky ciest sú stále neprejazdné, či už pre nákladnú alebo aj pre osobnú dopravu. Mimoriadna situácia bola vyhlásená v okrese Michalovce, ktorú však už večer zrušili. Tretí kalamitný stupeň bol aj v meste Kežmarok, kde zatvorili všetky školy. Okrem toho boli od sveta odrezané aj časti obce Ždiar. V oboch krajoch sa stalo viacero dopravných nehôd a v Tatrách popadali v dôsledku silného vetra aj desiatky stromov. Až do 23. hodiny však podľa informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu ešte stále trvá výstraha 2. stupňa pred silným vetrom v okrese Poprad. Tu môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. Pre celé východné Slovensko zase platí výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.
 

Vyberte región